czwartek, 28 listopada 2013

Bułeczki Karlssona i kropla koloru na listopadowe szarugi

Hej, hej wszystkim!!!
Ten listopad, och ten listopad.....
Wszyscy chyba tak mamy, że się dłuży, że szaro, zimno i ponuro...
Dlatego ciągle po przyjściu do domu odpalam świece, puszczam dobrą muzykę (czytaj: RMF Classic) i częsciej niż zwykle gotuję, piekę, pichcę, etc.
Czy jest to atawistyczny odruch zbierania "słoninki" na zimę, czy też chęć zagonienia dzieci do kuchni, a może radość z pachnącego drożdżowym ciastem domu, tak jak u mamy - nie wiem!
Grunt, że pachnie, grunt, że ciepełko, dzieci zachwycone - a niech tam pójdzie w bioderka, najważniejsze są wspomnienia z dzieciństwa, prawda?

Bułeczki drożdżowe, u nas zwane bułeczkami Karlssona (tak, tak tego z książki Astrid Lindgren "Karsson z Dachu"), piekę namiętnie i równie namiętnie się one rozchodzą...
Przepis banalnie prosty, no jedyny minus, że trzeba poczekać aż ciasto trochę "urośnie", jak to z drożdżowym bywa...

Do przygotowania bułeczek (ok.16 sztuk) potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • garść rodzynek
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • żółtko do posmarowania
Rodzynki zalewamy sokiem pomarańczowym. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek. Drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do dołka, przykrywamy czystą chusteczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Następnie do mąki dodajemy cukier, jajka, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Znowu przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Ponownie wyrabiamy, dodając odsączone rodzynki. Teraz formujemy bułeczki: mogą być zwykłe, okrągłe, albo można rozwałkować ciasto na grubość półtora centymetra, pociąć na paski szerokośc dwóch centymetrów i każdy pasek zawinąć w rulonik (takiego "ślimaczka").
Gotowe bułeczki układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy żółtkiem rozcieńczonym wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Po upieczeniu robimy szybko zdjęcia, zanim dzieciaki pochłoną połowę z kubkiem ciepłego mleka:)
Kilka zostawiam na rano do "śniadaniówki" mojej najstarszej pociechy.
Aha, ja jeszcze posypuję bułeczki na wierzchu cukrem trzcinowym.
I kolejna moja fanaberia na listopadową szarugę: kropla koloru, czy to w kuchni na miseczkach, czy w garderobie poprawia mi nastrój:) Pewnie niejeden psycholog wyjaśniłby mi to w sposób naukowy, racjonalny, ale kto by tam wnikał????

Dzięki za Waszą obecność!!!!!
Ściskam serdecznie (nie przekazująć zarazków, które mnie opanowały w sposób bezwzględny!)
xoxoxo

P.S. W następnym poście o bimbomach i wnętrzarskich odkryciach:) 

9 komentarzy:

  1. ojej ale mi ślinka cieknie jak patrzę na te bułeczki :-) uwielbiam ciasto drożdżowe :D

    miseczka super a butelka na mleko mi strasznie wpadła w oko :)))))

    zdrowiej szybko , niedługo święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki kochana!!! buteleczka IB Laursen, a miseczka Flo (teraz już chyba tylko w Empiku?) buziaki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie lubię jak jesteś na zwolnieniu-przynajmniej mamy nowe posty:-) A swoją drogą, jak to się stało, że do tej pory mi nie zdradziłaś tego przepisu?? Ja do drożdżowego podejścia nie mam, ale znam kogoś kto do mnie przyjedzie i mi je upiecze:-) Już się nie mogę doczekać:-) XOXO

    OdpowiedzUsuń
  4. ach aż u mnie zapachniało ;) zdrówka życze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki kochana za przepis, chętnie wypróbuję, bo wyglądają bardzo smakowicie;) Całusy kochana

    OdpowiedzUsuń
  6. to i ja wyciągam rączke po te smakołyki-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bimbomach? Ciekawa jestem cóż to jest ;)
    Pychotki same u Ciebie dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń